Helal Gıdalar
Helal yiyeceklerin neler olduğuna değinmeden önce helal gıdanın kısa bir tanımını yapmakta fayda vardır. Helal gıdalar; İslami şartlara uygun olan besinlerdir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere besinlerin İslami şartlara uygun olması esastır. Yoksa aksi halde haram olur ve bu tümüyle Müslümanlar için yasaklanmıştır. Peki ama dünya üzerinde bulunan yaklaşık 2 milyar Müslüman alemi için helal sertifika almış besin ürünleri nelerdir?
Öncelikle tüm dünyada tüketilen et ürünlerinden başlamak gerekir. Müslüman olarak bizlerin tüketebileceği helal etler; inek, koyun, keçi, deve, tavuk, hindi, davar, sığır gibi hayvanların etleri İslami özelliklere göre kesilmiş ise helaldir. Burada dikkat edilmesi gereken husus bu hayvanların İslami usullere göre kesilmiş olmasıdır. Kesinlikle hayvanlara zulmederek, işkence yaparak ayvanların katledilmemesi gerekmektedir. Diğer helal gıdalara bakacak olursak; arıların yapmış olduğu bal, zeytinyağı gibi bitkisel yağlar, çay, çikolata, dondurma, çiğ köfte, fındık, fıstık, badem, ceviz, üzüm, kayısı, leblebi, bireyler için üretilmiş kişisel ürünler ve temizlik malzemeleri, diş fırçası, ruj, oje gibi makyaj malzemeleri, parfüm vb. kozmetik ürünleridir. Evi temizlemekte kullandığımız deterjanlar, reçel, helva gibi şekerleme tarzı yiyecekler, salça, mayonez, ketçap, makarna ve çeşitleri, kurabiye ve pasta tarzı unlu mamülleri, su, un ve katkı maddeleri, maya, meyve suyu, yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleri, yem ve katkı maddeleri helal gıdalar arasında yer almaktadır.